hladimo se s klimoV vročih mesecih še kako prija prijetno ohlajen prostor. A pri tem razlika med notranjo in zunanjo temperaturo ne sme biti prevelika za dobro pocutje. Ce ne upoštevamo tega napotka, lahko hitro staknemo prehlad - in slaba volja je neizbežna.

V poletnem času, ko se zunanje temperature dvignejo nad 30 stopinj Celzija, zelo prija prijetno ohlajen bivalni prostor. Danes si ga težko predstavljamo brez klimatske naprave. Če je še nimamo, je vsekakor priporočljivo, da si jo omislimo še pred vročinskim valom, ko monterji še niso preobremenjeni z delom. Bojan Gojkošek iz podjetja Seltron razkriva, da je najboljši čas za nabavo klime ob koncu kurilne sezone. Takrat imajo strokovnjaki in monterji največ časa, da skupaj z nami poiščejo najbolj optimalno rešitev. A tudi v poletnih mesecih ni še nič zamujeno, vendar se moramo zavedati, da bomo po vsej verjetnosti čakali na montažo.

Ne samo da nas klima prijetno hladi v neznosni vročini, ampak je lahko ob pravilni uporabi koristna za zdravje. DESNO Primerna temperatura zraka je od 22 do 26 stopinj Celzija, priporočena pa od 23 do 25 stopinj, relativna vlažnost naj bo od 40- do 60-odstotna, priporočena hitrost zraka v času hlajenja pa le 0,15 m/s.

ZARADI KLIME JE LAHKO PLESNI MANJ

Ne samo, da nas klima prijetno hladi v neznosni vročini, ampak je lahko ob pravilni uporabi koristna za zdravje, pravi Klemen Črep iz Gorenja. Sogovornik še pove, v katerih primerih jo svetuje: "Še posebej jo priporočajo alergijskim bolnikom, saj se zaradi zmanjšanja vlažnosti bivalnega zraka močno zmanjša razmnoževanje pršic, tudi plesni je manj. Andrej Postrašija iz podjetja Energo Tim pripominja, da klima prepreči vdor pelodov ali različnih onesnaževalcev v bivalni prostor. Ob njeni pravilni uporabi se tudi znižuje utrujenost na delovnem mestu, skrajšuje se reakcijski čas človeka in izboljšuje njegovo počutje.

ENA ZUNANJA IN PET NOTRANJIH ENOT

Na trgu je več vrst klim. Gojkošek razdela delitev na klasične klime, ki so namenjene zgolj hlajenju, in na inverterske klime, ki poleg hlajenja poleti omogočajo tudi ogrevanje v prehodnem pomladanskem oziroma jesenskem času. Obstaja pa delitev še na klasične split klime, ki imajo eno zunanjo enoto in eno notranjo enoto, in multi split klime, ki imajo eno zunanjo enoto ter dve do pet notranjih enot, ki omogočajo neodvisno hlajenje več posameznih prostorov. Na tak način si lahko zagotovimo ugodno klimo po vsej hiši ali v poslovnih prostorih.

HLADEN ZRAK V SOBO DOVAJAMO V ZGORNJEM DELU

Glede na pozicijo notranjih enot poznamo stenske, talne, kanalske in vgradne stropne klimatske naprave, pojasnjuje Miha Glavič iz podjetja E2E. In nadaljuje, da so za hlajenje najbolj primerne naprave, ki jih nameščamo na steno na višino dva metra ali več. Hladen zrak je namreč težji od toplega, zato je najbolje, da vpihan, hladni zrak v sobo dovajamo v zgornjem delu. Stenske klimatske naprave so tudi najbolj razširjene. Po njegovih besedah vgradne stropne naprave uporabljamo, ko želimo napravo skriti. Na voljo so naprave z enim do štirimi stranskimi izpihi. Zadnja leta se največ uporabljajo klimatske naprave z okroglim izpihom, saj nudijo najboljšo razporeditev zraka oziroma največje udobje med vsemi klimatskimi napravami. Talne klimatske naprave pogosteje uporabljamo pri ogrevanju. Kanalske klimatske naprave pa uporabimo, ko jo želimo popolnoma skriti in ko z eno napravo ohladimo ali ogrejemo več sob. Določen sistem omogoča uravnavanje temperature v največ osmih sobah.

IZ HODNIKOV SE HLADNI ZRAK PORAZDELI PO PROSTORIH

V domovih se klime najpogosteje montirajo v bivalne prostore, kot so kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, v zimske vrtove in hodnike stanovanj, iz katerih se hladen zrak porazdeli v ostale prostore, razlaga Andrej Postrašija in še opozori, da morajo biti notranje enote montirane tako, da hladen zrak ne piha direktno po ljudeh. Kaj upoštevamo, ko nameščamo klimo? Klemen Črep uvodoma pove, da najprej upoštevamo volumen prostora, površino in višino, toplotno izolacijo prostora, površino sten in predvsem oken, ki so obsijana s soncem, število ljudi, ki se zadržujejo v prostoru, in druge izvore toplote, kot so računalniki, televizorji, kuhalniki ... "Za povprečno izolirane stanovanjske prostore v srednji etaži, ki nimajo večjih oken na sončni strani, bi lahko dejali, da je za površino do 30 kvadratnih metrov primerna klimatska naprava s hladilno močjo 2,5 kW, do 50 kvadratnih metrov pa 3,5 kW. Ko imamo razčiščene te dileme, sledi vprašanje, kam namestiti klimo.“ Po njegovih besedah je to stvar odločitve vsakega posameznika. Pri tem upoštevamo, da bo nameščena tako, da bo omogočala prijetno aklimatizacijo v prostoru in izpihani zrak ne bo neposredno vplival na ljudi ali druge naprave v prostoru ter s tem oteževal bivanja oziroma delovanja.

ZA LE 6 DO 8 STOPINJ CELZIJA NIŽJA TEMPERATURA

Da nas bo klima prijetno hladila, jo vsekakor moramo pravilno uporabljati, in sicer tako, da ne čutimo ne hladu ne vročine. Poleg tega naj bo, kot pravi Črep, gibanje zraka prijetno oziroma ga tudi ne čutimo, zrak pa se sme biti ne suh ne vlažen. Primerna temperatura zraka je od 22 do 26 stopinj Celzija, priporočena pa od 23 do 25 stopinj Celzija, relativna vlažnost naj bo od 40- do 60-odstotna, priporočena hitrost zraka v času hlajenja pa le 0,15 m/s. V poletnem času je vsekakor priporočljivo, da je notranja temperatura od 6 do 8 stopinj Celzija nižja od zunanje temperature - in ne več, še posebej, če se veliko premikamo iz prostora na prosto in obratno. Gojkošek še dodaja, naj klima omogoča možnost programiranja časovnih programov delovanja, saj zmerno delovanje preko celega dneva omogoča prijetno ohlajen prostor ob istočasnem delovanju klime na minimalni moči. Slednja kombinacija pomeni, da bo poleg optimalnega udobja klima delovala v najbolj ekonomičnem režimu in porabila najmanj električne energije. Črep opozori, kaj se lahko zgodi ob nepravilni uporabi klime. Med drugim izpostavlja: "Če smo torej prišli od zunaj, kjer je 38 stopinj Celzija, v prostor, ohlajen na 20 stopinj Celzija, obstaja nevarnost, da se naše telo ne bo odzvalo, kot bi želeli, saj se v tako kratkem času ne more prilagoditi na spremembe. Ravno zato je v poletnih mesecih veliko prehladov, kihanja, akutnega vnetja grla in bronhitisa, predvsem so torej ogrožena dihala. Če je zrak presuh, se lahko pojavi srbenje kože, pekoče grlo in oči. Prav tako v klimatiziran prostor ne smemo vstopiti prepoteni ali z mokrimi lasmi, saj lahko pride do temperaturnega kolapsa. Znano je, da dolgotrajno izpostavljanje hladnim temperaturam lahko škodi našemu metabolizmu, saj ga upočasnjuje, hkrati pa so upočasnjene tudi vse ostale aktivnosti v mišicah, žilah in živcih."

Če imamo klimo v spalnici, moramo biti pozorni na nizko hrupnost notranje enote oziroma da ima naprava možnost tako imenovanega nočnega programa, s katerim se zmanjša nivo hrupa.
Za zunanjo enoto je zelo pomembno, da je nameščena na lokaciji, kjer je omogočen zadosten pretok zraka, da ni postavljena v ozko nišo in, da se iz enote izpihan zrak ne zaletava v oviro - nasproten zid, balkonsko ograjo ali kaj podobnega.

KO JE KLIMA V SPALNICI NOČNI PROGRAM

Običajno hladimo prostore pred spanjem oziroma ko smo doma. Vse je odvisno od navad uporabnikov, zunanjih temperatur, toplotne izolacije stavbe, strani neba - skratka akumulacije toplote v prostorih in od pozicije in hrupnosti notranje enote, razlaga Andrej Postrašija iz podjetja Energo Tim. Po njegovih besedah je v višjih nadstropjih stanovanjskih blokov ali mansardah včasih življenje brez klimatske naprave nepredstavljivo, nevzdržno in je treba hladiti noč in dan. Bojan Gojkošek iz podjetja Seltron doda, da v primeru, ko je klima v prostorih, namenjenih počitku (spalnica, otroška soba ipd.), moramo biti pozorni na nizko hrupnost notranje enote oziroma da ima klima možnost 'nočnega programa', ko se zmanjša nivo hrupa.

Z MALO TRUDA LAHKO NAREDIMO VELIKO

A ne glede na to, kako kakovostno in funkcionalno klimatsko napravo si omislimo, ni nujno, da bo dolga leta delovala brezhibno in nam služila, kot je treba, posvari Črep. Kot vsaka druga naprava tudi klima potrebuje redno čiščenje in vzdrževanje. Že z malo truda lahko naredimo veliko. Zato svetuje, da za začetek poskrbimo, da se na napravi ne nabira prah. To storimo tako, da s suho krpo očistimo pokrov in masko klimatske naprave. Serviser pa bo opravil čiščenje in dezinfekcijo, preveril temperaturo izpiha, odvod kondenza, delovanje elektromotorjev in drugih električnih komponent. Preveril bo tudi tlak plina v sistemu in ga po potrebi dopolnil. Slednje je zelo pomembno, saj lahko kompresor odpove, če klima deluje s prenizkim tlakom plina. Na koliko časa jo je potrebno vzdrževati? Črep odvrne, naj strokovnjak klimatsko napravo vsaj enkrat na leto pregleda in servisira. To ponavadi naredi spomladi, še pred prvim vklopom naprave. Glavič še pripomni, da je čiščenje filtrov priporočljivo izvajati še bolj pogosto kot enkrat na leto, odvisno od čistoče zraka v prostorih.

ČE JE REDNO NE VZDRŽUJEMO, SLEDIJO NEPRIJETNE POSLEDICE

Če klimatske naprave ne vzdržujemo in čistimo, kot nam ob nakupu svetuje prodajalec in kot je zapisano v navodilih proizvajalca, se lahko zgodi, da bo naprava sčasoma vse manj učinkovita. "Za nameček bo med svojim delovanjem porabila več energije. Zaradi umazanije v notranjosti se lahko po prostoru začne širiti neprijetni vonj, lahko se celo zamaši odvod kondenzata. Zaradi umazanih filtrov lahko pride do kondenzacije, posledično pa se začne razvijati plesen, ki je, kot vemo, zdravju zelo škodljiva," naniza neprijetne posledice nevzdrževanja klime Klemen Črep.

UPRAVLJANJE PREK INTERNETA

Na področju klimatskih naprav je opazen razvoj - na eni strani razvoj tehnologije, na drugi strani pa ekološka ozaveščenost. Glavič meni, da se bodo izkoristki še vedno povečevali, vse bolj bo pomembna ekologija oziroma čim manjši vpliv na okolje. Pametno upravljanje prek interneta že zdaj deluje tako za toplotne črpalke kot klimatske naprave, in sicer z eno aplikacijo za več zgradb hkrati. Ti sistemi se bodo v prihodnje povezovali z ostalimi hišnimi nadzornimi in upravljalnimi sistemi.

MONTAŽA DRAŽJE NAPRAVE JE ENOSTAVNEJŠA

Preden se odločimo za nakup, ne bo odveč nekaj koristnih nasvetov, ki jih poda Glavič. Pravi, naj klimatskih naprav ne kupujmo v samopostrežnih trgovinah, temveč pri specializiranih podjetjih, ki poleg strokovne montaže nudijo tudi svetovanje. "Montaža dražje naprave je bolj enostavna in zato lahko tudi cenejša. Če boste kupili boljšo blagovno znamko, boste klimo zamenjali čez 15 do 20 let, kar je ceneje, kot če bi kupili slabšo blagovno znamko, ki jo je v povprečju treba zamenjati čez pet do sedem let. Seveda lahko imate srečo in bo zdržala 15 let. Tisti z manj sreče pa jih zamenjajo že po letu ali dveh oziroma hitro po poteku garancije."

Zakaj je treba redno vzdrževati klimatsko napravo? Zaradi umazanije v notranjosti se lahko po prostoru začne širiti neprijeten vonj, lahko se celo zamaši odvod kondenzata. Zaradi umazanih filtrov pa lahko pride do kondenzacije, posledično se začne razvijati plesen, ki je, kot vemo, zdravju zelo škodljiva.

Preberite celoten članek, objavljen v Kvadratih, prilogi časopisa Večer 26.6.2017