klimatska nakup servis danesČe doma še nimate klimatske naprave in vsako leto bentite nad vse bolj vročimi poletji ali pa če jo že imate, je zdaj pravi čas za njen nakup ali servis.

V človeški naravi je, da z nekaterimi stvarmi radi odlašamo. Podobno je z nakupom klimatske naprave, ki si jo zaželimo šele, ko nastopi prava vročina. Če gre verjeti vremenarjem, potem nas naslednja leta čakajo precej vroča poletja in bo tako bivanje brez klimatske naprave vse bolj neznosno. Res je, da se temperature na prostem še niso dvignile do trideset stopinj ali več, a zdaj je skrajni čas, da se odločimo za nakup klime oziroma za njen servis.

DA NE BI ČAKALI NA MONTAŽO

Kot pravi Andrej Postrašija iz podjetja Energo Tim, je pravi čas za to vsekakor začetek pomladi. S tem se lahko izognete napačnim odločitvam zaradi naglice, morebitnemu čakanju na montažo ter si zagotovite prijetno počutje doma in na delovnem mestu v vseh letnih časih. Ko se odločimo, da bomo imeli napravo, ki hladi, lahko pa tudi greje, najprej preverimo, kje jo bomo kupili. Ponudnikov ne manjka, blagovnih znamk tudi ne. Ponudniki klimatskih naprav na prvo mesto med dejstvi, ki naj vplivajo na nakup, postavijo kakovost. Ta naj ne bo v nobenem primeru zanemarljiva, bolje je za dolgotrajno in brezhibno delovanje odšteti več denarja. Druga dejstva, na katera bi morali biti kupci pozorni, opozorijo ponudniki, so ime proizvajalca, servis in garancija. Od tega je po navadi odvisen čas delovanja naprave, praviloma naj bi dobra klima delovala petnajst let ali več. Kakovost naprave narekuje garancija, ki je pri dobaviteljih različna, pomembno pa je, da traja čim dlje. Vsak uporabnik mora vedeti, kdaj in zakaj bo napravo uporabljal, opozorijo pri Gorenju. Po njihovih besedah so vse sodobne klimatske naprave reverzibilne, kar pomeni, da poleg hlajenja omogočajo tudi dogrevanje ali ogrevanje, zato lahko, odvisno od potreb, delujejo celo leto. Lahko se odločimo za klimatsko napravo, ki lahko deluje v klasični tehnologiji on/off ali v inverterski. Ta ima širše temperaturno območje delovanja in je zaradi zveznega delovanja energijsko bolj učinkovita. Nakup klime je odvisen tudi od velikosti prostora in še vrste drugih dejavnikov, kot so izolacija, kakovost oken in njihova morebitna lokacija na sončni strani stanovanja, število ljudi v prostoru, število izvorov toplote, predvsem električnih aparatov." Ko izbiramo klimatsko napravo, se pozanimajmo, kako je s filtracijo zraka oziroma ali ima klimatska naprava vgrajene napravice, ki omogočajo čiščenje zraka. To so filtri, katehinski, protiprašni, fotokatalitični, plazma pa tudi ionizatorji. S temi dodatki v napravi izboljšamo kakovost zraka v prostoru in poleg toplotnega udobja dosežemo še dodano vrednost klimatske naprave.

Zakaj bi nam bilo poleti vroče, če se lahko hladimo v stanovanju s klimatsko napravo. Le ustrezno temperaturo (22 stopinj Celzija) je treba nastaviti.

MONTAŽE NAJ SE LOTI STROKOVNJAK

Priporočljivo je, da klimatske naprave ne montiramo sami, razen če se na to zelo dobro spoznamo. Večina ponudnikov klimatskih naprav ob nakupu ponuja tudi svoje osebje, ki bo strokovno umestilo napravo v prostor in jo tudi priključilo. Skoraj nemogoče je, da sami dobro namestimo napravo, saj je treba poskrbeti za priključke. Monterji morajo narediti posebne izpite. V prihodnje naj ne bi več prodajali naprav, ki jih lahko montirajo kupci sami, ampak bodo to lahko počeli le strokovnjaki z ustreznim izpitom. V Gorenju opažajo, da je prav strokovna montaža klimatske naprave največji problem: "Izkušnje kažejo, da stranke večinoma potrebujejo strokovni nasvet pri izbiri klimatske naprave in njene umestitve v prostor. Kot je bilo že omenjeno, lahko na izbor naprave vpliva veliko dejavnikov, zato pred odločitvijo o nakupu predlagamo, da si bivalne površine ogleda pooblaščeni monter. Izkušeni monter predvidi dejavnike na podlagi potreb stanovalcev, predlaga ustrezno napravo, mesto montaže zunanje in notranje enote ter napravo tudi kvalitetno zmontira." Zavedati se je treba, da je funkcionalnost klime na prvem mestu, šele nato je pomembno, na katerem mestu bo videti lepo. Včasih je pomembno kar oboje. Zgodi se, da se odvod kondenza iz zunanje enote ne uredi in voda kaplja po pločnikih v središčih mest ali na okna stanovanj v nižjih nadstropjih. To je lahko zelo moteče. Zaradi tega velja nasvet: če je le mogoče, se izognimo montaži zunanje enote na podstrešja in črpalkam za odvod kondenza. Poskušajmo najti možnost odvodnjavanja kondenza z naravnim padcem. Res pa je, da na to monter vedno nima vpliva, ker so možnosti pogosto omejene ali pa kupec vztraja pri svoji rešitvi. Tudi pri montaži notranjih enot so možne nepravilnosti. Včasih je notranja enota na napačnem mestu na steni v stanovanju in ob delovanju piha po ljudeh. Ali pa je naprava predimenzionirana, kar seveda ni smiselno, saj se s tem povečuje število vklopov kompresorja in povišuje cena porabe električne energije. Klimatske naprave si torej nikoli ne namestimo nad glavo, mizo ali sedežno garnituro v dnevni sobi. Problem je tudi, če naprave prevelikih moči nameščamo v premajhen prostor. Poleg tega se nekateri odločijo, da klimatsko napravo namestijo v mansardi na hodniku, stopnišče pa je odprto. Če stopnišče ni zaprto, to ni primeren prostor za napravo. Pozornost pri ravnanju s klimatsko napravo velja nameniti tudi nastavitvi temperature. Pri hlajenju naj bi nastavili za tri ali štiri stopinje Celzija nižjo temperaturo, kot je zunaj. Naprava pri hlajenju prostorov odvzema vlago v zraku, zato lažje dihamo. Že s tem dosežemo ugodno počutje. Če so temperaturne razlike večje, s tem po nepotrebnem trošimo energijo. Če klimatsko napravo že imate in se v teh dneh ne poigravate z mislijo, da bi jo kupili, preverite, ali morebiti vaša naprava še pred pričetkom sezone delovanja potrebuje pregled strokovnjaka.

Vsako leto naj servis naprave opravi strokovno usposobljeno osebje. Serviser ob tem preveri kakovost hladilniške povezave, količino plina v sistemu in njegov pritisk, hkrati pa očisti izmenjevalnike.

SERVIS ENKRAT NA LETO

Tudi če klimo že imamo, to ne pomeni, da sedimo križemrok. Za dobro počutje uporabnikov in primerno delovanje klime strokovnjaki priporočajo njeno redno vzdrževanje. "Vsekakor priporočamo servisni pregled aparata enkrat na leto, večinoma se to opravi pred začetkom hladilne sezone. Ker je klimatska naprava sestavljena iz dveh povezanih enot, zunanje in notranje, in ker je zunanja enota izpostavljena vremenskim vplivom, je vsakoletni servisni pregled nujen za nemoteno delovanje aparata," opozorijo v Gorenju. Serviser ob servisnem posegu preveri kakovost hladilniške povezave, količino plina v sistemu in njegov pritisk, hkrati pa očisti izmenjevalnike. Še posebno je čiščenje izmenjevalnika pomembno pri notranji enoti klimatske naprave, da se izognemo neprijetnim vonjavam, ki se sicer lahko pojavijo. Najpogostejši znak, da je s klimatsko napravo nekaj narobe, je upad moči hlajenja ali ogrevanja, med drugimi znaki pa sta čezmeren hrup notranje ali zunanje enote in slab zrak oziroma neprijetne vonjave. "Kadar se pojavijo ti znaki, je pogosto že prepozno in je treba opraviti večji servisni pregled. Da se izognemo takšnim nevšečnostim, priporočamo redne letne, preventivne in vzdrževalno-servisne preglede." Klimatsko napravo je treba zamenjati, kadar je oprema dotrajana in ni več energetsko učinkovita. To pomeni, da se začnejo vrstiti okvare, stroški pa več ne upravičujejo popravil.

KLIMA NAJ BO ZADOSTNE MOČI

Največ težav pri delovanju klimatske naprave se pojavi, ker ni bila strokovno zmontirana in priključena. V tem primeru vam klima v vročih dneh in nočeh ne bo služila. Zato je edino pravilno, da vam napravo zmontira in priključi strokovno usposobljeno osebje. Prav tako pri nakupu pazimo, da kupimo napravo, ki bo zadostne moči, da ohladi celoten prostor. Pri tem vam bo najlažje znal svetovati nekdo, ki se ukvarja s prodajo tovrstnih naprav. Nekakšno pravilo pa je, da za povprečno izolirane objekte s povprečnimi toplotnimi dobitki velja, da je za en kubični meter prostora treba nameniti 30 do 40 vatov moči. Če je v prostoru veliko steklenih površin ali svetil, ki oddajajo toploto, ali gre denimo za slabo izolirano mansardo, je treba moč naprave povečati.

 

Preberite celoten članek, objavljen v Kvadratih, prilogi časopisa Večer 9.5.2016